#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Stanovisko České společnosti nukleární medicíny ČLS JEP  - Výkonnost přístrojů PET/CT v České republice

Stanovisko České společnosti nukleární medicíny ČLS JEP - Výkonnost přístrojů PET/CT v České republice

11. 9. 2024 Odborná společnost ČLS JEP

Stanovisko výboru ČSNM ČLS JEP k publikované výkonnosti přístrojů PET/CT a PET/MRI

V poslední době se opět objevily diskuze ohledně rozdílů ve výkonnosti PET/CT pracovišť napříč republikou (viz níže např. aktuální článek novinky.cz). Rádi bychom jako odborná společnost, do jejíž gesce modality PET/CT a PET/MR primárně spadají, upozornili, že zveřejněná čísla je nezbytné vnímat v širším kontextu, neboť bez tohoto pochopení mohou vést k nesprávným závěrům.

Jedním z klíčových faktorů, který ovlivňuje využití PET/CT přístrojů, jsou limity úhrad stanovené zdravotními pojišťovnami. Tato finanční omezení výrazně ovlivňují schopnost nemocnic zvyšovat počet provedených vyšetření, a to i v případech, kdy by měly dostatečné personální a technické kapacity. Pokud není úhrada za vyšetření odpovídající, nemocnice se dostávají do situace, kdy nemohou plně využívat své vybavení, ačkoliv by to bylo v zájmu pacientů.

Dalším zásadním faktorem je nedostatečné personální zabezpečení. Nukleární medicína je obor, který vyžaduje vysoce kvalifikovaný personál včetně lékařů, radiologických fyziků, radiologických asistentů a dalších odborníků. Bohužel, v mnoha částech republiky je těžké zajistit dostatek těchto kvalifikovaných pracovníků, což vede k nerovnoměrnému pokrytí a dostupnosti PET vyšetření. Nedostatek odborného personálu je problémem, který postihuje celý zdravotní systém a zvláště citelně se projevuje v tak specializovaném oboru, jakým je nukleární medicína.

Je také nutné zdůraznit, že zveřejněná čísla výkonnosti jednotlivých pracovišť nemohou být vnímána izolovaně bez pochopení lokálních podmínek. Například ve zmíněném článku bylo v případě Fakultní nemocnice Olomouc loňské snížení produkce ovlivněno radikální stavební přestavbou s navazující instalací druhého PET/CT přístroje. Prakticky po celý rok byl střídavě v provozu pouze jeden z přístrojů, přitom bylo provedeno průměrně 17 vyšetření pacientů za den. V současnosti jsou oba přístroje plně využívány, a produkce se tak dále výrazně zvýšila. Tento příklad jasně ukazuje, že je nezbytné vnímat data v kontextu konkrétních okolností a podmínek. A v článku je patrné, že korekce uvedených dat po jeho zveřejnění vyžádala i další centra.

Česká společnost nukleární medicíny ČLS JEP apeluje na potřebu systémového řešení těchto problémů, včetně revize úhradových limitů a zajištění dostatečného personálního zabezpečení, aby mohl být potenciál moderních technologií plně využit ve prospěch pacientů. Rádi bychom se vyhnuli nesprávné medializaci až bulvarizaci tohoto tématu, které je komplexní, mimo jiné má nemalé ekonomické dopady na systém zdravotní péče v ČR. Zároveň jsme velmi rádi za otevření a zveřejnění této důležité tématiky. Velmi si vážíme možnosti setkání s ministrem zdravotnictví ČR, které proběhlo v prvním zářijovém týdnu (viz níže tisková zpráva MZd ČR). Zde jsme diskutovali i tento problém a došli k návrhům možných řešení. Naším společným cílem je zajištění dostupnosti pokročilé nukleárně medicínské diagnostiky všem českým pacientům, kterým může prospět.

doc. MUDr. David Zogala, PhD. Předseda ČSNM ČLS JEP

Odkazy na uváděné zdroje: 

Celý text oficiálního stanoviska je ke stažení >>ZDE<<

Relevantní články